Thursday, 26 June 2014

"Take My Heart"

You can take my heart for a walk on a beach, 
you can take my heart for a little trip, 
you can take my heart very close to your heart, 
you can take my heart forever if you like 

[REFRAIN:]
But not every heart, 
belongs to any other, 
You and I, 
you and I 
are meant to be 
I'm the one for you 
you're the one for me 
you love me as much as I do 
when you look at me 
and we're skin to skin 
I want you so, 
please come in 
And you love me more and more, 
and my love grows up with you, 
and you kiss me more and more 
and I kiss you too 
and I kiss you too! 

If I take your heart, 
I'll cherish it every day 
If I take your heart, 
I'll heal these old wounds 
If I take your heart, 
It's to make it happy 
If I take your heart, 
It's forever close to mine 

[REFRAIN:]
But not every heart, 
belongs to any other, 
You and I, 
you and I 
are meant to be 
I'm the one for you, 
you're the one for me, 
you love me as much as I do, 
when you look at me 
and we're skin to skin 
I want you so, 
please come in! 
And you love me more and more 
and my love grows up with you, 

And you kiss me more and more, 
and I kiss you too! 
and I kiss you too! 

I don't care,I don't care 
if I'm again carried away 
If you swear,if you swear 
to give me your heart in return! 

I don't care,I don't care 
If I'm again carried away, 
If you swear,if you swear 
to give me your heart in return, 
to give me your heart in return!

Saturday, 21 June 2014

Asbak -Aku Tanpa Kamu

Jangan tinggalkan aku
Tetaplah bersamamu
Kuingin kau menjadi
Yang terbaik dalam hidupku
Cintaku hanya satu
Hanya untuk dirimu
Maafkanlah diriku
Bila pernah menyakitimu
Aku tanpa kamu apa aku mampu
Melewati semua tanpa cintamu
Hati ini sudah terbalut kasihmu
Engkaulah hidupku
Aku tanpa kamu apa aku mampu
Melewati semua sendiri tanpamu
Hati ini sudah terbalut kasihmu
Engkaulah hidupku
Cintaku hanya satu
Hanya untuk dirimu
Maafkanlah diriku
Bila pernah menyakitimu
Aku tanpa kamu apa aku mampu
Melewati semua tanpa cintamu
Hati ini sudah terbalut kasihmu
Engkaulah hidupku
Aku tanpa kamu apa aku mampu
Melewati semua sendiri tanpamu
Hati ini sudah terbalut kasihmu
Engkaulah hidupku

ENCIK MIMPI - Ayuh Tinggalkan Dia

Dah berkali-kali ku terfikir dan tertanya
Entah bagaimana kau sangkut kepadanya
Aku lihat dia taklah sekacak mana
Ai geram hati ku rasa
Di sini ku sedia menggantikan tempatnya
Kan ku buktikan ku lebih hebat darinya
Ayuh sayang jangan tangguh-tangguhkan masa
Janganlah tunggu lama-lama
Oh sayang sayang sayang sayang
Sejuta kali sayang
Tiada yang ku sayang selain kamu sayang
Sayang ku pada kamu takkan menghilang
Oh rindu rindu rindu rindu
Sejuta kali rindu
Hanya diri kamu yang selalu aku rindu
Setiap masa pun kamu dalam kalbuku
Sayang, ku kan setia
Akan ku pastikan kamu bahagia
Takkan ku biarkan kamu menderita
Tanpa rasa cinta
Sayang ku kan mencinta
Lebih dari apa kau dapat darinya
Ku janji kaukan pasti rasa sempurna
Tinggalkan lah dia
Ayuh~
Tinggalkan lah dia
Akan ku binakan mu istana bahagia
Ku lantik diriku menjadi panglima cinta
Yang akan melindungi kamu setiap masa
Kerna kamu sang puterinya

Wednesday, 18 June 2014

Raffi Qusyairi & Dania Kaisara

         Perkahwinan kita diatur oleh kedua ibu bapa kita sayang time tu abg ngan sayang tak kenal sangat  walaupun sebenarnya abg dah ada pilihan lain , abg terpaksa lepas kan pilihan abg sebab nak ikut cakap mak dan abah abg. Mak berkenan sangat ngan sayang sebab sayang ni ada ciri-ciri menantu idaman mak, abah pulak jenis tak kisah diikutkan je apa mak abg wat.
 Pada hari keluarga abg merisik sayang  abang memang x pernah tengok wajah  sayang  masa tu hati abang betul2 dah jatuh aty ngan sayang.cantik nya sayang mcm bidadari syurga mata sayang cntik kulit syang putih kemerah-merahan. tutur kata sayang lemah lembut je tergugat iman abg sayang time tu. rasa masa tu nak ajak je syang tunang  n nikah terus ..hahaha >.<  tpi abg control perangai tambah ego abg kan
  sebulan lepas tu hari tunang kita pulak  sayang cantik sgt pkai gaun putih merah...cantik nya sayang . jujur abg kata walaupun kita jrang berbicara sumpah abang cintakan sayang sorang je..abang harap sayang jadi orang yang terpenting dalam hidup abg.time kita ambik gambar tu abang happy sangat sebab kini kita tunang then kita kawin.kikiki...time majlis pertunangan kita tu sayang bagi abang hadiah , abg terasa pelik pulak time tu then syang kata "Happy birthday my fiance Raffi Qusyairi" abng pun lupa birthday hari tu...pandai syg wat suprise.
  seminggu lepas tu girlfriend abg call dia kata dia nak jumpa abang balik, abg pun jumpa dia then dia kata dia nk abng jumpa parents dia, bila abng bagi taw dia abg dh engaged ngan sayang , dia kata " i akan pasti kan perempuan yg rampas u dari i mampus" dia sakit aty dan abg takut abg kehilangan sayang .. Sarah ni mmg perempuan giler dari U dulu dia suka abg tapi abg nie pun sengal jugak p layan dia...abg kan playboy semua pompuan abg nk try,,abg terpaksa janji ngan dia abg x kan tinggal kan dia ..maaf sayang setahun abg terpaksa curang ngan sayang.
  10 .03.2014 abg kuar ngan sarah ..  time tu kita owg kat cafe..sarah tgh beli makan tuk abg....syang p kat abg n tegur abg "Assalamualaikum abg :) , abg wat pe kat sini? x ajak Dania pun:( smpai aty kuar x ajak kan" then abg terkejut sgt habis lah kalo syng taw abg kuar ngan pompuan lain , time tu pulak sarah dtng kat meja tu "Woi pompuan sial ko sape? tak de keja kacau pakwe aku?" sarah simbah air kopi kat syang . abg x sempat nk halang sarah habis kuyup syg ...abg tampar sarah mase tu abg ckp " ko sape sarah nak panggil dia pompuan sial? n sejak biler lak aku nie jadi pakwe ko?! sedar diri lah sikit pompuan ko tu x layak untuk aku! dah Dania jum kita blah biarkan pompuan bodoh nie"abg tarik tangan sayang maaf syg , semua nie salah abg sebab terlalu ikutkan perangai si sarah tu
  Dalam keta syg diam je abg taw sayang sedih " Abg mintak maaf dania, abg janji lepas nie abg x kan layan mane2 pompuan pun, abg sayang nia sorang je forgive me sayang"  syg kata " tak pe lah abg , nia dh maafkan abg ..nia harap abg berubah"..
 Alhamdulilah 3 bulan lepas tu kita ijab kabul :) semua dh berubah abg dan sayang dh sah menjadi suami  isteri dan selepas 5 tahun kita nikah  kini kita dah ada 2 orang anak sorang perempuan sorang lelaki , yang lelaki nama Adam Raikal yang perempuan pulak nama dia Qasirah Dayana...

Syang u are always the first n the last Cinta Raffi untuk Dania


#love story @hansnorazmi

Friday, 9 May 2014

Coz i strong


   Kekadang-kadang kita tak sedar dalam dunia ni ada orang yang sayang kita, dan sering perhatikan kita. kita tak  nampak sebab hati kita dekat orang lain tpi kita sedar cinta dan sayang tu indah,bila kita tgk awam kita tau tenangnya dunia nie jika kita boleh terbang tinggi-tinggi mcm bidadari . kita diberi pilihan untuk dicintai atau mencintai ,kita boleh mengubah takdir kita jika kita nak..jgn mudah putus asa walaupun kita tahu kita lemah.
 bila ada orang sayang kita , hormat lah pada diorang sbb diorang sangat ngan kita walaupun kita tak menghargai diri kita, kenapa kita nak tinggalkan dunia yang indah nie ? jangan kerana sesuatu atau apa pun yang berlaku kat kita , kita kena give up...
 Kita kena bangkit kita kena bangun walau apa pun yang berlaku, kuatkan diri kita.. sbb tak ada manusia yang sempurna dalam dunia nie... tanpa usaha tanpa semangat mane lah nak datangnya kejayaan itu..
buang perkara yang tak patut ada dalam hidup kita ,ambik perkara yang patut ada dalam hidup kita ..
ingat lah  "D.U.I.T"  ialah doa usaha istifar tawakal .

#COZ#SOMETIMES#I KNOW #THERE #ARE #SOMEONE #FOR #ME
@HANSNORAZMI @LIFE

Wednesday, 7 May 2014

Adam Zahrah

Assalamualaikum..
Hari ni Hans nk citer Bab kawin.. Korang taw maksud kawin ..perkahwinan bermaksud penyatuan dia hati untuk mendirikan sebuah keluarga atas dasar cinta ,jodoh,pilih keluarga Dan takdir. Sering kita pertikaikan soal kawin muda..lepas spm nk kawin ? Muda Sgt? Hmm ... Terlalu awal? X ready lagi?..
 Hans nk cerita pasal perempuan yg dilamar 5 Kali...Ada seorang ank gadis yang bernama Zahrah dia nie baru berumur 18 tahun ,dia seorang gadis yg berhijab  Dan berniqab ...dia dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya. Dalam satu masa 3 orang jejaka telah jatuh cinta padanya kerana terpegun akan lirikan Mata zahrah. Mata zahrah yg berwarna coklat gelap dengan bulu Mata yang lentik. Mmg menjadi kegilaan wanita2 zaman skrg...walaupun secara logik , mmg pelik jika Mata menjadi punca utama jatuh cinta...pada 13 hari bulan zahrah dilamar oleh tengku Harris dengan Wang hantaran 150 ribu USD . tpi zahrah menolak lamaran tersebut.
  Esoknya pula zahrah dilamar boleh syed yahya seorang jutawan dengan Wang hantaran 300 dinar emas ..tapi zahran menolak jugak. Syed yahya mengatakan kepada zahrah "kenapa kamu tidak menerima Lamar Ku?" . Zahrah Diam membisu...dia melangkah menaiki ank tangga lalu masuk ke dalam bilik.. Setelah 10 hari berlalu .. Dtang sebuah keluarga yang dtg dgn bju yg lusuh dan buruk. Mereka dtg untuk meminang zahrah Wang hantaran yang diberi cuma lah 10 ribu Dan senaskah al-quran...zahrah menerima lamaran tersebut ...walaupun dia tahu umur nya masih belum sesuai untuk mendirikan rumah tangga...
 Dihari perkahwinan zahrah ,suaminya bertanya "wahai isteriku, kenapa engkau menerima Ku walaupun aku hanya mampu melamar my dengan Wang hantaran 10 ribu?Dan kenapa engkau menolak lamar syed dan tengku?" Jawab zahrah dengan tenang " wahai suamiKu Adam Zulkairi  jika bukan harta yang Ku cari.,bukan rupa yang Ku Cari, bukan pangkat yang Ku cri tapi aku mencari seorang lelaki yang menjadikan aku isterinya bukan kerana harta bukan kerana rupa tapi kerana cinta Ku pada mu.

#hansnorazmi #lovestory

Monday, 5 May 2014

How Much I love u?"

Awak selalu tnye saya berapa bnyk saya sayng awk, OK hari nie saya jawab.. Awk time first time kita date , awk asyik tnye  saya ...how much u love me?. Tpi saya Diam je...saje nk dengki awk...suka tgk awk merajuk manja2..comel mcm budak2.

Awak ingat x time kita sambut anniversary kita yg first...awk tnye saya "how much u love me?" Hahah tpi saya Diam jugak msa tu...saya senyum je..lepas tu saya srung cincin nama awk n saya dijri awk..awk suka Sgt..

Awk nak taw kenapa saya Diam? Sbb syg saya x terkira kt awk ...awk ibarat bintang yg x key dikira..saya bulan yg cuma Ada satu...:) saya mencinta awk dunia akhirat .


#juststory #hansnorazmi #aboutlove

Tuesday, 22 April 2014

ERTI SEBUAH CINTA

ALKISAH ERTI CINTA
  nama awak Syed Muhammad Adam saya Nurul Dania..awk ingat tak mcm mne kita kenal? awk tegur saya kat fb, tapi masa tu saya mmg x suka awk..sbb awk nie bajet hensem n hot je. awk bgi salam kat saya kt chat box, salam kat sunat diberi tapi wajib dijawab..so saya pun jawablah salam awk.lepas tu kita intro2 ...hari2 awk chat ngan saya, lepas sebulan lepas tu awk kata awk jatuh cinta ngan saya, saya terkejut sgt mse tu.
  saya x taw perasaan saya pada awk time tu awk, tapi saya ckp kat awk " terima kasih sbb jatuh cinta pada saya, tpi sya x suka kat awk" . saya taw awk sedih masa tu tpi sbb ego saya wat dont know je..sian awk .maaf awk saya lum bersedia  tuk mencintai atau dicintai. lepas saya luahkan macam tu awk tetap jugak chat ngan saya, pikat saya dgn lawak2 awk,romantik awk..tapi saya ego awk, saya wat dont know je..sian awk.
  dah hampir setahun awk kita kenal tpi awk tetap x berubah awk still ada tuk sya, tapi saya wat dont know jugak sbb saya lum bersedia tuk mencintai awk.. maafkan saya awk. then one day tu awk wat saya rimas   sgt smpai saya maki hamun awk, awk maafkan saya...
awk kata " x pe lah awk, saya doakan kebahagiaan awk dunia akhirat"
  dah 3 bulan awk x chat ngan saya, mne awk? saya rindu ngan awk, rindu saya dgn lawak2 awk n ayat2 romantik awk ...awk saya sentiasa menunggu awk, awk baru saya sedar sebenarnya saya dh lama cinta pada awk , saya call awk hri nie  tapi bukan bila saya call bukan awk yang answer tpi mama awk jawab.
 mama awak kata awk  dah meninggal dunia 2 bulan lepas sbb sakit barah otak, awk bila mama awk ckp awk dh x da saya jatuh dan give up awk kenapa awk x ckp ngan saya awk sakit? awk kenapa awk tinggalkan saya? maafkan saya awk..kerana ego saya awk x dpt rasa kebahagiaan ngan saya. MAAFKAN SYED MUHAMMAD ADAM! doa saya akan selalu ada tuk awk :'( ...

@hansnorazmi @pleasegetlostEGO @love story #coz there are someone will fall in love with u

Friday, 18 April 2014

TRUE LOVE MAYBE?

 ASSALAMUALAIKUM,
  today hans citer nie, ok there are boy n girl in love diowg nie suka sama suka but yg boy nie dia nie x caring langsung, sbb dia x penah couple, selama nie dia couple ngan buku ngan alat2 tulis ..haha...nak jdikan citer boy jatuh aty kt girl then boy ajak girl kapel, girl jenis yg asal boleh je tapi dia mmg suka kat boy sgt , 24 hours si girl stalker si boy .. last2 terkantoi ngan si boys, then girl takut dan  bgi alasan yang dia  mmg suka stalker sape2 pun... si boy tu mmg hensem sgt ,rmai sgt suka dia...hot katakan....girl nie pun x kisah sgt, asalkan dia dpt jdi gf si boy pun dh cukup, sbbnya si boy lah crush pertama si boy,dulu girl selalu pikir x kan mungkin dia dpt jdi girl2 si boys sbb si girl nie ganas sgt+ garang...tapi biler boy ckp boy suka kat girl, girl ingat boy saje je nak main2 kan girl tu.
   bulan berganti bulan boy menghilang tanpa news 10 bulan si girl tunggu boy, dalm masa tu jugak girl call ,text,mcm2 lagi tuk contact ngan si boys tpi semua sia2 je...boy tetap x contact girl ...girl menangis setiap hari , girl takut boy jadi apa2 sbb girl syg sgt ngan boy. hari kian hari girl jadi tawar hati ngan boy.smpai lah masuk taun baru boy dtg balik kat girl,menangis-nagis x sangka boy still ingat kat girl lagi.boys kata selama nie boy sakit dan x dpt contact girl sbb hepon boy rosak.
  boy kata boy x romantik mcm artis korea, tapi bagi girl dia x kisah pun sbb x ada manusia yg sempurna dlm dunia nie.skrg boy menyepi lagi girl risau sgt ,girl tunggu boy lagi smpai ajal jemput girl, girl x pernah ragu2 pilih  boy..sbb dlm hidup girl boy adalah nyawa bgi girl. girl menjerit dlm hati "BOY MANE? JGN LAH MENYEPI!".

@HANSNORAZMI @LOVE STORY  #TRUELOVE #THANKS ALLAH!
@THERE ARE LOVE THAT WE CAN CHOOSE , THERE ARE NOBODY PERFECT IN THIS WORLD ,LOVE THEY CARE THEY JUST BECAUSE THEY ARE FOR US!


Thursday, 13 March 2014

Cinta cintun manusia

     Bismillahirahirahmanirahim asslamualaikum :) nie nak habaq sikit nie bab cinta cintun ,
mesti korang tahu kan? tak cakap pun tak apa , apa itu cinta? kalau tak tahu nie cheq nak habaq nie cinta itu ialah mencintai atau dicintai oleh  seseorang yang kita suka atau pun yang suka pada kita seadanya. zaman skrg kebanyakkan cinta yang berlaku ialah cinta monyet ,skrg  dari peringkat sekolah rendah  pun dah pandai bercinta,apatah lagi sekolah menengah kan kan?kadang-kdang cinta monyet tu kekal bahagia,kadang-kadang cuma jadi impian yang tak kan nyata.

  second cinta buta, nampak saje macam setia tapi pasangan pulak mempermainkan kita . depan kita baik sangat belakang kita "hah ,ambik kau jah mcm ****"  mulut je manis, hati curang amat. sape yang suka? ibarat gunung terbelah dua,  boleh pi dapur ambik pisau potong bawang  ,biler mak tanye kenapa nagis  jawab sahaja "saya sedang potong bawang mak"...biler rasa  x sakit aty pi ambik kulit durian baling kat pasangan yg x sedar diri tu, baling sahaja sbb kata org "bawang adalah satu-satunya benda yang ley wat kita nagis,so saya baling lah klit durian kat muka ex saya"

third cinta bertepuk sebelah tgn kita cinta dan syg di beria-ria ,dia buat don't know je mcm x wujud je kita .nama je kapel bagai but wat kita mcm x wujud. kalo dia cari kita balik ckp je "jangan pandang  ku sebelah mata"haha..

yang last nie adalah cinta sejati ,cinta ini semua org nak  semua org nak rasa . cinta sejati ialah percintaan dua jiwa janji untuk membina sebuah masjid kerana allah, insyallah cinta ini kekal abadi hingga jannah ..


#hansnorazmi #lovestory

Wednesday, 5 March 2014

jodoh ditgn allah

  Allah s.w.t telah memilihkan jodoh kita semenjak lahirnya kita ke dunia ni, jadi jgn pernah rasa anda tidak  layak memiliki cinta sbb ajal maut jodoh semua di tgn allah s.w.t. nasihat saya ialah cintailah allah s.w.t sebelum anda mencintai seseorang yang bukan muhrim anda, kerana cinta allah s.w.t tu kekal . bukan saya nak kata cinta manusia itu tak kekal tapi menaruh perasaan cinta pada seseorang bukan muhrim mu ialah zina hati.
 
 jadi tahanlah dirimu daripada melakukan ia kerana ia akan melahirkan sifat tabah dan sabar dalam diri kita, jika  kita terlalu mencintai seseorang tetapi kita  tinggilkan katalah pada dirimu wahai hamba allah "ya allah jika si dia bukan jodoh ku, engkau redhakanlah hati ku ya allah ,tetapi jika si dia sememangnya jodoh yang telah engkau tetapkan untuk ku kau bukakan lah hati lah hatinya menerima ku"

#bismillahirahmanirahim #jodoh #cinta #sabar dan tabah
@h4nsnorazmi

Tuesday, 7 January 2014

assalamualaikum :)
 this week hana nak share ayat-ayat awesome n rare :D

1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

4) Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

8) Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

9) Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

10) Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

11) Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

12) Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama.

13) Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

14) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

15) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

16) Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong

17) Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

18) Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa.

19) Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.

20) Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.

21) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

22) Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

23) Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

24) Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

25) Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.

26) Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang- kadang menumpahkan darah.

27) Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

28) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

29) Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi .

30) Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.

31) Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

32) Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa, maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu, maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati...

33) "Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yangbersinar- bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa"

34) "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup"

35) Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.

36) Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."

37) "Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair"

38) "Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan"

39) "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan"

40) "Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.

41) Hadiah Terbaik : Kepada kawan - Kesetiaan Kepada musuh - Kemaafan Kepada ketua - Khidmat Kepada yang muda - Contoh terbaik Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan. Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan Kepada manusia - Kebebasan

42) "Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan"

43) "Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."

44) "Dunia ini ibarat pentas. Kita adalah pelakonnya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat"

45) "Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan".

46) "Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari"

47) "Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang"

48) "Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak ber teman.."

49) "Lidahmu adalah bentengmu, jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu, dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu"

50) "Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri"

51) "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan."

52) "Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan, sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya."

53) "Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang ora ng lain ada."

54) "Apa yang diperolehi dalam hidup ini, adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya."

55) "Fikirkan hal-hal yang paling hebat, Dan engkau akan menjadi terhebat. Tetapkan akal pada hal tertinggi, Dan engkau akan mencapai yang tertinggi."

56) "Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang."

57) "Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi."

58) "Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma."

59) "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."

60) "Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul."

61) "Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik."

62) "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan.

63) “Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu mcm kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu sejuta macam pengorbanan dan kepahitan..manis tidak akan dtg sendiri”

64) Sehalus-halusnya musibah adalah ketika kedekatan kita dengan Allah perlahan-lahan tercabut. Dan itu biasanya ditandai dengan menurunnya kualiti ibadah.

65) kehebatan orang yang bertawakal itu adalah kerana mereka berserah seluruh jiwa raga kepada ALLAH. Mereka terlalu yakin sehingga percaya pada sandaran Maha Suci ALLAH.

66) Jika kita memelihara kebencian dan dendam, maka seluruh waktu dan pikiran yang kita miliki akan habis dan kita tidak akan pernah menjadi orang yang produktif.

67) Kekurangan orang lain adalah ladang pahala bagi kita untuk memaafkannya, mendoakannya, memperbaikinya, dan menjaga aibnya.

68) Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.

69) Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia ,
lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya .
Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

70) Sesiapa yang berbohong hilanglah air mukanya dan sesiapa yang buruk akhlaknya banyaklah dukacitanya.

71) Akan datang kepada manusia suatu zaman tidak akan reda mata orang yang bijaksana.

72) Sesungguhnya orang bertalam dua muka bukan seorang yang jujur di sisi Allah.

73) Aku pernah memindahkan batu-bata dan memikul besi, tetapi aku tidak pernah melihat sesuatu yang lebih berat daripada hutang.

74) Tidak ada sesuatu yang lebih meletihkan badan daripada permainan.

75) Aku pernah makan makanan yang baik dan memeluk yang terbaik tetapi aku tidak pernah melihat sesuatu yang lebih lazat daripada kesihatan.

76) Janganlah kamu duduk lama di dalam tandas kerana ia akan mewarisi penyakit buasir.

77) Berdiam diri itu adalah hikmah (perbuatan yang bijak) sedangkan amat sedikit orang yang melakukannya.

78) Sesungguhnya lama bersendirian itu dapat memahami untuk berfikir dan lama berfikir itu adalah petunjuk jalan ke syurga.

79) Kehinaan dalam melakukan ketaatan kepada Allah lebih mendekatkan diri daripada mulia dengan maksiat (perkara menyebabkan dosa) kepada-Nya.

80) Kata-kata nasihat amat menyukarkan bagi orang bodoh, sebagaimana sukarnya berjalan di atas jalan yang tidak rata bagi seorang tua.

81) Sekiranya kamu di dalam solat, jagalah hatimu, sekiranya kamu makan, jagalah kerongkongmu, sekiranya kamu berada di rumah orang lain, jagalah kedua matamu dan sekiranya kamu berada di kalangan manusia, jagalah lidahmu.

82) Tidak ada kebaikan bagimu untuk mempelajari apa yang belum kamu tahu sedangkan kamu belum beramal dengan apa yang kamu tahu.

83) Ingatlah dua perkara iaitu Allah dan mati, lupakan dua perkara lain iaitu kebaikanmu terhadap hak dirimu dan kebaikanmu terhadap orang lain.

84) Bukanlah harta itu seperti kesihatan dan bukanlah nikmat itu seperti jiwa yang baik.

85) Sesiapa yang melihat-lihat keaiban diri, dia tidak akan peduli keaiban orang lain.

86) Sesiapa yang tidak mengenakan pakaian takwa, dia tidak akan ditutupi dengan suatu apa pun.

87) Sesiapa yang reda rezeki Allah, dia tidak akan sedih dengan apa yang ada di tangan orang lain.

88) Sesiapa yang mencabut pedang kezaliman, dia akan memotong tangannya.

89) Sesiapa yang menggali telaga untuk saudaranya, dia akan terjatuh ke dalamnya.

90) Sesiapa yang mencabut hijab (penghadang) orang lain, akan terbukalah auratnya (keaibannya).